Wanneer je lichaam langdurig onder stress staat en het je onvoldoende lukt om rust en kalmte te vinden, dan kunnen er zowel lichamelijke, psychische als sociale klachten ontstaan.
Je hebt het gevoel dat je niet meer goed kan presteren, je voelt je uitgeput, je kan je moeilijk concentreren, je krijgt allerlei pijnklachten.
Het is belangrijk de relatie tussen de stress en de klachten te leren begrijpen, detecteren van vroeger trauma die aan de basis kan liggen.
Door gebeurtenissen in ons leven kunnen er kleine wonden onstaan die niet altijd de juiste verzorging krijgen waardoor we bepaalde dingen niet meer doen omdat ze te spannend zijn. Die herinneringen worden opgeslagen in het lichaam waardoor situaties onbewust onveilig aanvoelen zodat het lichaam niet kan ontspannen. We gaan steeds meer in ons hoofd waardoor er een breuk onstaat tussen hoofd en lichaam. Pas als we die verbinding weer herstellen komt er weer ruimte om opnieuw dingen op een ontspannen manier te doen.
Eerst gaan we de klachten in kaart brengen. We leggen de focus op het begrijpen van de biologie van stress en wat je lichaam nodig heeft om te reguleren naar rust en kalmte. Samen zoeken we naar de oorzaken die je tot hier gebracht hebben. Met de juiste begeleiding gaan we terug de energie opladen en zo op weg naar hertsel .
De nervus vagus ( zwervende zenuw ) is de tiende hersenzenuw. Vanaf de hersenstam aan de onderkant van de schedel loopt de nervus vagus twee kanten op: naar beneden door de longen, het hart, middenrif en de maag, en naar boven om verbinding te maken met de zenuwen in de hals, keel ogen en oren. Deze zenuw is een essentieel onderdeel van het autonome zenuwstelsel, in het bijzonder van het parasympatische deel van het zenuwstelsel die het lichaam in een toestand van rust en herstel brengt. De werking van deze zenuw bevordert je immuunsysteem en zorgt voor je fysieke gezondheid, je mentale welzijn en reductie van stress.
De nervus vagus bestaat uit 2 zenuwbanen, de ventrale vagale baan en de dorsale vagale baan. De ventrale baan reageert op gevoelens van veiligheid en sociale verbondenheid. De dorsale vagale baan reageert op signalen van gevaar, op momenten dat we ons verstijfd, gevoelloos of afwezig voelen heeft de dorsale vagus de controle overgenomen. Ook onbewuste stress geeft ons lichaam een signaal van gevaar waardoor ons zenuwstelsel voortdurend overprikkeld is.
Wanneer we stevig geaard zijn in ons ventrale baan, voelen we ons veilig en verbonden, kalm en sociaal. Door chronische stress is de ventrale vagus minder actief waardoor er allerlei lichamelijke klachten ontstaan zoals:
De vodder techniek heeft een sympaticusdempende werking met haar basisbehandeling op de jugularisketen in het gebied van de nervus vagus. Bij deze ontspannende massagetechniek wordt de nek, de halsstreek en de darmen behandeld. Via viscerale ademhalingstechnieken wordt het gebied rond de lever, milt en nieren gedraineerd. Het is een globale en preventieve behandeling voor het algemeen welzijn van lichaam en geest. We krijgen een goeie afvoer van afvalstoffen in het lichaam en creƫren een beter milieu in het gebied van de nervus vagus.
Deze behandeling zorgt ervoor dat de ventrale baan van de nervus vagus meer actief met een gunstig effect op het parasympatische deel. Zo verkrijgen we :
De behandeling brengt het zenuwstelsel terug in balans zodat het lichaam weer tot rust komt. Er wordt een ademhalingstechniek aangeleerd, een techniek waarbij je leert om je lichaam tot ontspanning te brengen en overprikkeling te voorkomen.
De behandeling bestaat uit 3 sessies ( maximum 2 weken tussen de sessies)
sessie 1 ( 1,5 uur) : 75 euro
sessie 2 en 3 ( 1 u): 60 euro