Lymfedrainage

Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfebanen en de hersenbanen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht, onder andere het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen (bv. bacteriƫn) en het uitwisselen van stoffen (bouw- en afbraakstoffen) of van gassen (zuurstof, koolzuurgas).

Deze processen via het lichaamsvocht noemen we de waterhuishouding. Ons lichaam is in evenwicht als de waterhuishouding in optimale conditie is. Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. De lymfe vervult hierin een voedende, zuiverende en drainerende rol.

Lymfedrainage is een normale, natuurlijke functie in ons lichaam, die echter bemoeilijkt kan worden door een aangeboren problematiek, maar ook als gevolg van ongeval, ziekte of stress.

 

De Manuele Lymfedrainage volgens de methode Vodder

De Manuele Lymfedrainage volgens Vodder is een massagevorm, die erop gericht is het lymfestelsel te stimuleren. Het teveel aan vocht wordt door de stimulatie via de lymfebanen afgevoerd.

In 1932 ontwikkelde Dr. Emil Vodder, een Deens bioloog, samen met zijn echtgenote een voor die tijd revolutionaire therapie. Het bijzondere aan zijn therapie is dat ze niet enkel gericht is op een drainerende werking van het lymfestelsel, maar vooral op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht. Het is een holistische behandeling waarbij de mens in zijn geheel telt.

Het is een zachte massagevorm, toepasbaar op het hele lichaam. Er wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige tractie uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen, waarbij de richting wordt bepaald door de stroomrichting van de venen en de lymfevaten.

 

Behandeling bij borstkanker

Bij de behandeling van borstkanker worden vaak operatief lymfeklieren in de oksel verwijder( okselklierdissectie). Tijdens de bestraling worden ook de lymfeklieren bestraald waardoor het lymfestelsel het vocht minder goed kan afvoeren. In de buurt van dit gebied kan dan oedeem ontstaan. De zwelling kan optreden aan de arm, de borst of rond het schouderblad. De klachten ontstaan meestal kort na de operatie. Toch kunnen er zelfs na jaren klachten ontstaan, vandaar is het ook belangrijk preventief lymfedrainage toe te passen. Zelfs wanneer er geen zichtbare zwelling aanwezig is, activeren we best het lymfestelsel om de juiste vochtbalans te houden in het lichaam.

Klachten die kunnen ontstaan na borstoperatie:

  • branderig gevoel en/of steken in het schouderblad
  • bewegingsbeperking door spanning in de oksel
  • moe of zwaar gevoel in de arm, hand of borst
  • pijn, tinteling en spanning in de arm
  • ontstaan van zwelling in arm, hand of borst

 

 

Behandeling altijd op doktersvoorschrift

 

 


Keerstraat 49
8790 Waregem